poniedziałek, 27 czerwca 2011

Przepisy diety warzywno-owocowej


 Przepisy diety warzywno-owocowej

ZESTAWY SURÓWEK


1. Sałatka warzywna nr 1
  • sałata,
  • szczypior,
  • koper,
  • pomidor,
  • seler naciowy,
  • tarte jabłko,
  • ogórek kiszony
Wymieszać z wodą od kiszonych ogórków, przyprawić zielem estragonu;

2. Sałatka warzywna nr 2
  • marchew,
  • seler,
  • jabłko,
  • sok z cytryny;
3. Sałatka warzywna nr 3
  • marchew,
  • jabłko,
  • kapusta,
  • cebula skropione kwasem mlekowym;
4. Sałatka warzywna nr 4
  • marchew,
  • jabłko;
5. Sałatka warzywna nr 5
  • kapusta kiszona,
  • cebula,
  • szczypiorek,
  • jabłko;
6. Sałatka warzywna nr 6
  • burak gotowany,
  • jabłko,
  • cebula,
  • sok z cytryny;
7. Sałatka warzywna nr 7
  • kapusta kiszona,
  • cebula,
  • szczypiorek,
  • jabłko;
8. Sałatka warzywna nr 8
  • burak gotowany,
  • jabłko,
  • cebula,
  • sok z cytryny;
9. Sałatka warzywna nr 9
  • kapusta kiszona,
  • marchew,
  • jabłko,
  • szczypiorek;
10. Sałatka warzywna nr 10
  • ogórki kiszone,
  • cebula;
11. Sałatka warzywna nr 11

 sałata z cytryną;


12. Sałatka warzywna nr 12
  • kapusta biała (sparzona wrzątkiem)
  • jabłkiem,
  • cytryną.

ZESTAWY SOKÓW:



- marchew + jabłka;

- marchew + burak;

- marchew + seler + pietruszka;

- seler + dynia + jabłka;

- pomidor + marchew + szpinak;

- pokrzywa + jabłka;

- kapusta + pietruszka zielona + marchew + jabłka itp.



PRZEPISY NA INNE DANIA:




- Zupa jarzynowa: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić i ugotować dodając pod koniec łyżkę koperku i sól. Można zupę zmiksować, dodać majeranku, czosnku lub bazylii. Na bazie zupy jarzynowej można ugotować barszcz, zupę ogórkową, pomidorową, kalafiorową, szczawiową, kapuśniak itp.

- Zupa z papryką: ugotować pokrojone jarzyny: paprykę, cebulę, czosnek, marchew, pomidory, seler, por, pietruszkę, kapustę. Przyprawić solą i pieprzem.
Uwaga! Do zup nie dodawać mleka, śmietany ani tłuszczu.

- Bigos jarski: zalać wrzątkiem pokrojoną kapustę świeżą, lub kiszoną z cebulą i po 20 min dodać pokrojone jabłka, przecier pomidorowy. Przyprawić kminkiem, majerankiem, liściem laurowym i solą.

- Leczo: pokrojoną cebulę ugotować w małej ilości wody, dodać surową paprykę, przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem.

- Leczo inne: do rozgotowanej cebuli dodać kabaczek lub dynię i surową paprykę oraz przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.

- Dynia: pokroić na plastry, ugotować na parze, posypać solą, natką.

- Marchew: ugotować na parze, posypać koperkiem i solą.

- Burak gotowany: podać w plastrach na ciepło.

- Kalafior lub kapusta włoska - ugotować w osolonej wodzie.

- Sok z buraków kiszonych: 1 kg buraków, 2 1 wody, 3 ząbki czosnku, 1,5 1yżeczki soli szarej, 2 łyżeczki cukru, skórka z chleba razowego. Po 3 dniach można pić na surowo lub używać do barszczu.

- Jabłka pieczone w folii.

- Mus jabłkowy: ugotować w małej ilości wody pokrojone jabłka i przetrzeć przez sito.


                      Smacznego !


1 komentarz:

  1. Ja już niedługo ruszam na zbiory pokrzywy i nasuszę jej sobie na cały rok w dehydratorze ^^ Ale się cieszę ;) jeśli chodzi o dehydrator to ten bym poleciła bo to najnowsza generacja i jako jedyny ma funkcję na podczerwień więc jeszcze dodatkowo zyskujemy witaminę D której prawie nigdzie nie ma. Zresztą do soku też polecam dodawać pokrzywę ;)) Samo zdrowie ;) Tylko też upewnijcie się że macie sprzęt który sobie poradzi – sokowirówka na p0ewno nie da rady, trzeba zainwestować w wyciskarkę1) i to porządną ale ta inwestycja nam się zwróci w zdrowiu ^^ Powodzenia w wiosennym oczyszczaniu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...