SAŁATKI
Sałatka z jabłka i z marchewki
Czas przygotowania: 15 minut;
Porcje: 2
Składniki: l małe starte czerwone jabłko, l duża starta marchewka, l posiekana zielona cebula, l pokrojona w plastry rzodkiewka, sok jabłkowy, mięta
Zetrzeć jabłko i marchewkę do półmiska, dodać posiekana cebulkę i pokrojoną rzodkiewkę. Polać odrobiną soku jabłkowego i posypać miętą, Podawać na warstwie kolorowej sałaty, rukwi, cykorii lub pietruszki.
Sałatka z buraka i rukwi
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki: Ugotowane i posiekane buraki, olej lniany, rukiew
Pokroić buraki i wytoczyć w odrobinie oleju lnianego. Podawać z rukwią wodną
Sałatka z buraka
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki: Ugotowane i pokrojone w kostkę buraki, pokrojona w kostkę marchew, pokrojony w kostkę seler, pokrojone w kostkę jabłka, pietruszka
Dressing: Jogurt, sok z cytryny, olej lniany
Pokroić w kostkę buraki, marchewkę, seler, jabłka i włożyć do miski. Przygotować sos i wymieszać z warzywami. Posypać pietruszką,
Thermidor z buraka
Czas przygotowania: 6 minut
Składniki: Ugotowane buraki
Dressing: Jogurt, sok z cytryny, tarty chrzan
Pokroić w kostkę buraki, włożyć do miski i dodać sos.
Sałatka z marchewki
Czas przygotowania: 15 minut;
Porcje: 2 - 4
Składniki: 250 g tartej marchewki, 1 wydrążone i starte chrupkie jabłko, 150 ml jogurtu, sok z 1 dużej pomarańczy
Zetrzeć marchewkę do miski. Podzielić jabłko na ćwiartki, wydrążyć, zetrzeć do miski razem z marchewką. Wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy i dodać do sałatki.
Opcjonalnie: Można dodać namoczone rodzynki (zalać na noc zimną wodą lub zalać wrzątkiem i zostawić na parę godzin) lub rodzynki sułtańskie.
Sałatka z marchewki i rodzynek
Czas przygotowania: 10 minut (bez namaczania); Porcje: 2
Składniki: 3 duże starte marchewki, 60 g wcześniej namoczonych rodzynek, sałata, 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
Dressing: l rozgnieciony ząbek czosnku, olej lniany, ocet winny jabłkowy, 1/2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać startą marchewkę z namoczonymi rodzynkami (zalać na noc zimną wodą lub zalać wrzątkiem i zostawić na parę godzin). Dodać sos i podawać na liściach sałaty ozdabiając posiekaną pietruszką,
Sałatka z selera
Czas przygotowania: 10 minut; Porcje: 2
Składniki: 2 posiekane łodygi selera, 2 posiekane, chrupkie, małe jabłka, 1/4 średniej pokrojonej w plastry zielonej papryki, mieszanka z liści sałaty
Dressing: Ocet winny jabłkowy, olej lniany, l łyżeczka miodu
Posiekać seler i jabłka, włożyć do miski. Dodać pokrojoną zielona paprykę. Dodać sos. Podawać na warstwie wymieszanych, pokrojonych liści sałaty.
Przysmak z pomidorów koktajlowych i rukwi
Czas przygotowania: 15 minut;
Porcje: 2 - 4
Składniki: Przekrojone na połowę pomidory koktajlowe (czerwone i zielone), rukiew, świeży posiekany szczypiorek (lub zielona cebulka), posiekane zioła
Przekroić pomidory na połowę i włożyć do miski. Parować rukiew nad wrzącą wodą przez 10 sekund, opłukać dobrze w zimnej wodzie i otrząsnąć z wody do wyschnięcia. Opłukać pozostałe zielone rośliny i posiekać lub rozerwać na małe kawałki. Dodać posiekany szczypiorek (lub zieloną cebulkę), zioła, wymieszać wszystko razem.
Kolesław
Czas przygotowania: 15 minut (bez namaczania)
Składniki: Namoczone rodzynki, biała kapusta cienko poszatkowana, cienko poszatkowane jabłko, poszatkowany seler, poszatkowana cebula
Kolorowy mix sałatkowy
Czas przygotowania: 15 minut;
Porcje: 2
Składniki: Tarta cukinia, tarty burak, tarte jabłko, sałata, pomidor, pomarańcza
Dressing: Równe ilości winnego octu jabłkowego i wody, miód, czosnek, sok z cytryny (lub pomarańczy)
Zatrzeć cukinię, buraka i jabłko. Dodać sok i wymieszać razem lub ułożyć na liściach zielonej sałaty. Udekorować plastrami pomidora i pomarańczy.
Zimowa sałatka owocowa.
Czas przygotowania: 15 minut (bez namaczania);
Porcje: 2 - 4
Składniki: 50 g namoczonych rodzynek, 50 g namoczonych suszonych fig, 50 g namoczonych suszonych moreli, 1/2 poszatkowanej białej kapusty, 2 grubo starte marchewki, 2 czerwone grubo starte jabłka, 8 łyżek jogurtu, 1 cytryna, posiekana pietruszka
Namoczyć rodzynki, figi i morele (zalać na noc zimną wodą lub zalać wrzątkiem i zostawić na parę godzin). Poszatkować kapustę. Zatrzeć grubo jabłko i marchewkę (pokropić jabłko sokiem z cytryny żeby nie brązowiało).
Włożyć wszystkie składniki do miski. Połączyć jogurt, sok z cytryny i posiekaną pietruszkę w osobnym naczyniu i polać sałatkę. Wstrząsnąć razem aż się dobrze wymiesza.
Kolesław Gersona.
Czas przygotowania: 15 minut;
Porcje: 2 - 4
Składniki: Pokrojona w plastry i posiekana cebula, pokrojona w plastry lub starta biała kapusta, starta marchewka
Dressing: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wody, cukier (opcjonalnie), jogurt, biały ser (niesolony, niekremowany i odtłuszczony)
Pokroić i posiekać cebulę. Pokroić lub zetrzeć kapustę, zetrzeć marchewkę. Wymieszać te składniki razem. Przygotować sos mieszając sok z cytryny z wodą (i cukrem, jeżeli używamy). Wymieszać jogurt z białym serem i dobrze utrzeć żeby nie było grudek. Dodać roztwór wody i soku z cytryny.
Dobrze wymieszać i polać sałatkę,
Węgierska sałatka z pomidorów.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: Pomidory obrane ze skórki, sałata, posiekany szczypiorek
Dressing: Jogurt, sok z cytryny, olej lniany, tarty chrzan
Obrać pomidory zanurzając je wcześniej na chwilę we wrzącej wodzie. Przygotować sos. Ułożyć pomidory w całości na liściach sałaty, polać sosem. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z rzodkiewki, jabłka i selera.
Czas przygotowania: 15 minut (bez namaczania);
Porcje: 2
Składniki: Posiekane rzodkiewki, posiekane zielone jabłka, posiekany seler, namoczone rodzynki, sałata
Dressing: 1 łyżka winnego octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1 łyżka miodu (lub cukru), 1 lub 2 ząbki rozgniecionego czosnku, posiekany koper ogrodowy, jogurt
Pokroić rzodkiewki, jabłka i seler na małe kawałki. Namoczyć rodzynki (zalać na noc zimną wodą lub zalać wrzątkiem i zostawić na parę godzin) i dodać. Przygotować sos mieszając razem ocet jabłkowy, wodę, miód lub cukier, czosnek i koper. Dodać jogurt w ilości pozwalającej na uzyskanie kremowej konsystencji. Polać sałatkę, podawać na liściu sałaty.
Opcjonalnie: Użyć ziół innych niż koper, nie używać jogurtu lub dodać trochę oleju lnianego.
Sałatka z ryżu.
Czas przygotowania: 15 minut;
Porcje: 2
Składniki: Posiekana zielona papryka, posiekana czerwona papryka, posiekane pomidory, 230 g gotowanego brązowego ryżu
Dressing: 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka winnego octu jabłkowego, 1 ząbek czosnku, cukier
Posiekać paprykę i pomidory. Przygotować sos, dobrze wymieszać i dodać do pomidorów i papryki. Polać ryż. Podawać z zieloną sałatą.
Sałata z jogurtowym dressingiem.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki: Sałata siewna, posiekany szczypiorek
Dressing: Jogurt, cukier, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek
Postrzępić grubo sałatę. Polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Sałatkowy kebab.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: Pomidory pokrojone w cienkie plastry, cukinia pokrojona
w cienkie plastry, rzodkiewki pokrojone w cienkie plastry, 1 główka
sałaty pokrojona w cienkie plastry, marchew pokrojona w cienkie
plastry.
Dressing: Sok z cytryny, olej lniany, jogurt, zioła (mięta, koper lub
pietruszka)
Nadziać na drewniany szpikulec cienkie plastry pomidorów, cukinii, rzodkiewki, sałaty i marchewki. Zanurzyć w sosie przed podaniem.
Sałatka hiszpańska.
Czas przygotowania: 15 minut;
Porcje: 2
Składniki: Pokrojona w cienkie plastry cebula, l ząbek czosnku, wydrążona i pokrojona w plastry czerwona papryka, pomidory pokrojone w cienkie plastry, posiekana pietruszka
Dressing: Olej lniany, l łyżka winnego octu jabłkowego, l łyżka wody, cukier (opcjonalnie)
Pokroić cienko cebulę i włożyć do miski posmarowanej wcześniej przekrojonym ząbkiem czosnku. Wydrążyć i pokroić paprykę, ułożyć na warstwie cebuli. Dodać warstwę z plastrów pomidora. Dodać rozgnieciony czosnek. Polać sosem i posypać posiekaną pietruszką,